W zamyśle Agro Fresh Park we Włostowie ma być kompleksem, w którym funkcjonować będzie zarówno produkcja jak i przetwórstwo i strefa handlowa. W ramach Agro Fresh Parku planowane jest uruchomienie również Manufaktury Spożywczej, która jak przyznaje starosta opatowski, Tomasz Staniek ma integrować rolników, producentów oraz firmy i okoliczne manufaktury utworzone przy gospodarstwach.
Spotkanie w opatowskim liceum jak również prowadzone na ten moment badania rynku mają pokazać na jakie gałęzie produkcji będzie w Manufakturze Spożywczej zapotrzebowanie. Pomysłów na zagospodarowanie tego miejsca jest wiele. Jednym z nich jest suszarnia warzyw i owoców, młyn lub produkcja przetworów. Być może powstanie tam również linia produkcyjna do wędlin i mała ubojnia.
Jednym z uczestników spotkania był Marek Pielaszkiewicz, który prowadzi gospodarstwo produkując na nim jagodę kamczacką. Jak przyznał plantator pomysł z stworzeniem manufaktury to dobry kierunek, który pomoże szczególnie młodym producentom.
Radny Powiatu Opatowskiego, prywatnie rolnik Adam Rozszczypała zwrócił uwagę na fakt, że obecnie największym problemem rolników jest zbyt wyprodukowanych produktów.
Podobną inicjatywę 12 lat temu z sukcesem zrealizowano w Białogardzie, gdzie utworzono Inkubator Technologiczny, który w dużym stopniu przyczynił się do rozwoju Białogardzkiego Parku Inwestycyjnego INVEST-PARK.
Inwestycja związana z uruchomieniem Agro Fresh Parku we Włostowie będzie kosztować blisko 20 milionów złotych. Jak dotąd powiatowy samorząd na złożył wniosek 15 milionów dofinansowania. Na stworzenie Manufaktury Spożywczej również będzie potrzebował funduszy o które będzie się starał z programu „Polski Ład” już na wiosnę przyszłego roku.